«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. ISO Belgelerinin Alınmasını Gerektiren 5 Zorunlu Neden

ISO Belgelerinin Alınmasını Gerektiren 5 Zorunlu Neden

ISO Belgelerinin Alınmasını Gerektiren 5 Zorunlu Neden

Adlbelge.com’da paylaşılan verilere göre, ISO belgelerinden herhangi birisini alan firmaların en çok tercih ettiği sebeplerden “Prestij” ilk sırayı alıyormuş. İkinci sırada ihaleler ve özellikle kamu (devlet) ihaleleri öne çıkıyor.

Üçüncü sırada gelen ihracaat ISO belgelerine talebi artıran nedenlerin başında gelmekle birlikte sadece bir değil birden fazla sebep şirketlerin belgelendirilme isteklerinin kaynakları arasında yer alıyor.

1 – Prestij

Prestiş kuruluşlar için en büyük reklam yani marka değerini açıklayan ifade olsa gerektir. Bugün hala herhangi bir ISO belgesine sahip olmayan kuruluşun bu kadar rahat bir ortamda bu belgelerden birine sahip olmayışı ciddi anlamda prestij kaybı demektir.

Diğer nedenlerden dolayı belge alan firmaların neredeyse tamamında bu ortak bir özellik olduğundan ilk sırayı alması oldukça doğal sayılmalıdır.

2 – Müşteri Memnuniyeti

Günümüzün zorlu ve artmış rekabet ortamında satışları destekleyen unsurlardan birisi;

– “Bakın bizde iso belgemizi aldık” demek değildir. Bu daha çok ilk madde prestij ile alakalıdır.

Müşteri memnuniyeti söz konusu olduğunda olası müşterilerin diyecekleri;

– “Bu firmada ISO 9001 belgesi var, demek ki bu firma stabil ve müşteri odaklı bir yaklaşım gösteriyor”, demesidir.

Potansiyel alıcılar her ne kadar çok sayıda şikayet ile dönüş yapıyorlarsa da bu kısa vadede sıkıntılı algılanıyor olsa da, gerçek asla böyle değildir.

Şikayet sayısının çokluğu pazar payınızı gösterir. Müşteri şikayet oranı ve olumlu, olumsuz şikayet dağılımları daha net bilgi verecektir. Dikkat edilirse en pazar payı en yüksek markaların, istisnalar hariç en yüksek sayıda olumsuz eleştiri ve yoruma maruz kaldıkları herkes tarafından görülebilmektedir.

Önemli olan müşteri sorunlarına çözüm odaklı yaklaşabilen ve kayıt tutan firmaların ortaya koydukları kalite algısıdır. Marka bir tanım ifadesiyle müşterilerin bir şirket ve ürünleri hakkında bilinçli ya da bilinçsiz olumlu – olumsuz farkındalıklarıdır.

Herhalde ISO 27001 bilgi güvenliği sertifikasına sahip bir kuruluş ile bu belgeye sahip olamayan kuruluş arasından müşterinin kendi özel bilgilerinin (burada müşteri taraflardan herhangi biri olabilir mesela tedarikçiler gibi) korunduğunu anlayabilecek ve kendisine verilen değeri algılayabilecek kapasitede demektir.

3 – Kamu İhaleleri

İşin birde ticari kazanımları var elbette. Bugün ülkemizde ISO kalite belgelerinin artmasının en büyük unsurlarından birisin Avrupa Birliği üyelik sürecinde çok sayıda şirketimizin bu belgelere sahip olmasıyla birlikte devletin bu amaçla düzenlediği kamu ihalalerinde kalite belgelerini (TURKAK onaylı olmak şartıyla) zorunlu tutmuş olmasıdır.

Bu durumda kazanç gelecek yere yatırım yapma iştahı artmış ve dolayısıyla belgelendirme süreçlerine hızlı bir giriş yapılmasına bu ihalaler neden olmuştur.

Buna birde satışlarını büyütüp dış pazarlara açılan şirketleri de katarsanız ortaya yabancı kuruluşlarında veya devletlerin de tertiplediği ve duyurduğu ihale takvimlerinin etkisi de dahil olmuştur.

4 – Yurtdışına Satış (İhracaat)

Aslında bir üst maddeye yakın olan ihracaat konusunun da temel nedeni yabancı bir şirketin tedarikçisi olarak hem daha karlı ve prejtijli olabilmek adına bu sertifikalara sahip olmaktır.

Bugün yurt dışına satış yaparken pek çok yabancı kaynaklı şirket ülkemizde ki üretici veya satıcılardan mutlaka en az bir veya daha fazla kalite sertifikası talep etmektedir. Bu belgelerin de muhakkak IAF onaylı (uluslararası akreditasyona sahip) kuruluşlardan alınma şartı aranmakatdır.

Sonuç itibariyle bu durum yurt dışı fuarlarda dahil olmak üzere pek çok yeni iş fırsatını yanında hediye eklensiyle getirirken kazançları ve karlılığı da artırmaktadır. Üstelik iletişim sorunu olmadan aynı yönetim sisteminin temel prensipleriyle uyum içerisinde bulunarak.

Bugün CE işareti olmadan bir ürünü Avrupa pazarına satmak yasal olarak mümkün değildir. Ürünlerin gümrükte sorun yaşamasına neden olmaktadır.

5 – Maliyetlerin Azaltılması

Ortada bir plan ve sistem varsa bu karlılığını çünkü farkındalığınızı artıracaktır. Ölçebiliyorsanız yönetebiliyorsunudur teorisi bu ilkede doğru çalışır.

Hedeflerin ele aldığınızda maliyetlerin ne seviyede olduğunu bir uygulama yapısı içerisinde görmek mümkündür.

Yüksek maliyetlerin sermayeyi eritirken kaliteli bir yönetim anlayışını yerini batmaktan kaçınmaya çalışan bir şirkete dönüştüreceğinden ne üst yönetim ne diğer şirket kademeleri pek fazla belge ile ilgilenmiyor bilincinde kalacaklardır.

Adldestek.com’dan yapılan açıklamaya göre; belgelendirme maliyetlerinde en önemli kalem eğitim ve dokümanların hazırlanma süreçleridir.

Bir Cevap Yaz

Basın Bildirisi Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *